De hersenen bestaan uit drie grote delen: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam.

Supplementen voor de hersenen

Het gebruik van nootropics, ook wel bekend als “smart drugs” of “studeerpillen” wordt steeds populairder. Wat begon in Silicon Valley is uitgegroeid naar universiteiten over de hele wereld. Er zijn inmiddels zelfs films over gemaakt, zoals de welbekende Limitless. Daarnaast wordt dit onderwerp regelmatig aangekaart in documentaires.

Nootropics worden onder andere gebruikt door studenten, entrepreneurs, managers en andere mensen met een beroep waarbij je veel brainpower nodig hebt. Brain- en biohackers zijn constant op zoek naar manieren om het menselijk lichaam en dus ook de hersenen tot een hoger level te pushen.

Maar wat zijn nootropics nou echt? Zijn ze veilig om te gebruiken? Welke nootropics zijn het meest effectief? Wij beantwoorden in dit artikel alle vragen over supplementen voor de hersenen.

Wat is een nootropic?

Nootropics zijn een klasse stoffen die de hersenfuncties verbeteren. Deze kunnen zowel natuurlijk zijn of synthetisch (door de mens gemaakt). Als deze samenstelling het geheugen, concentratievermogen, alertheid, stemming, creativiteit of cognitieve functies kan verbeteren, dan kwalificeert het zich als een nootropic. Uiteraard mogen ze niet giftig zijn en gaat het alleen om producten die je kan innemen. Zo is bijvoorbeeld sporten geen nootropic, terwijl het wel gunstige effecten op de hersenen heeft.

Hoe werkt een nootropic?

Er zijn ongeveer 100 miljard neuronen in het menselijk brein die worden gekoppeld door neurotransmitters. Dit zijn de signaalstoffen in de hersenen die met elkaar communiceren. Nootropics verbeteren de hersenfunctie door het stimuleren van banen in het zenuwstelsel en het verbeteren van communiceren van de neurotransmitters. Deze veranderingen kunnen leiden tot positieve effecten zoals bijvoorbeeld een beter geheugen of een ontspannen fysieke en mentale toestand.

Onderzoek toont aan dat de neurotransmitter genaamd serotonine o.a. de stemming reguleert. Een gebrek aan aanmaak van serotonine kan de stemming zeer negatief beïnvloeden en leiden tot depressie. Onderzoeken hiernaar bevatten gunstige informatie wat betreft nootropics.

Ieder brein heeft een andere samenstelling. Daardoor kan iets dat voor de een werkt, misschien niet werken voor de ander. Het nemen van supplementen voor de hersenen kan dus een zoektocht zijn van wat beter voor jou werkt. Gelukkig is er tegenwoordig door de vele verschillende nootropics voor ieder wat, dankzij de groei van populariteit.

De beste natuurlijke nootropics

Als je nieuw bent in de wereld van nootropics is het een goed idee om te beginnen met natuurlijke plant-based supplementen. Hier beschrijven we drie van de meest populaire plant-based nootropics die al een lange tijd worden gebruikt en veel onderzocht zijn.

1. Bacopa monnieri

Bacopa monnieri, ook wel bekend als Brahmi, is een overblijvend kruid met hersenboostende effecten. Het is al eeuwen een deel van Ayurverdische geneeskunde en staat bekend om het positief beïnvloeden van het leervermogen, verbeteren van het geheugen, een beter concentratievermogen en het verlagen van stress.

Bacopa monnieri werkt door de stoffen Bacoside-A en Bacoside-B. Dit zijn twee natuurlijke verbindingen die transmissie tussen zenuwcellen beïnvloedt. De werking van Bacopa is onder andere het stimuleren van de neurotransmitters dopamine en serotonine.

2. Ashwagandha

Zoals Bacopa is Ashwagandha een kruid met een lang verleden in Ayurvedische geneeskunde. De hele plant, van de zaden tot wortels en blaadjes, heeft positieve effecten op de hersenen.

Ashwagandha heeft veel verschillende voordelen. Een van de eigenschappen is het verminderen van het stressniveau en het verbeteren van het geheugen en cognitie. Een aantal andere positieve eigenschappen zijn het verbeteren van uithoudingsvermogen en kracht, waardoor het kruid ook interessant is voor (kracht)sporters.

3. Rhodiola

Rhodiola is een plant die oorspronkelijk groeit in het Noordpoolgebied van Azië en Europa. Rhodiola is al lang bekend als een belangrijke plant met veel positieve effecten. Het staat ook wel bekend als “golden root”. Deze plant wordt gebruikt voor stressverlaging, het verhogen van energielevels en het verbeteren van de stemming.

Het is bewezen dat deze plant gunstig werkt tegen vermoeidheid. Een onderzoek gericht op doktoren met nachtdienst, toont aan dat deze beroepsgroep beter presteert na het innemen van supplementen met Rhodiola. Een ander onderzoek op studenten toont dezelfde resultaten.

De beste traditionele nootropics

Koffie en thee zijn wereldwijd twee van de meest populaire dranken. Bij deze dranken wordt er niet per se gedacht aan nootropics, maar ze hebben wel voedingsstoffen die heel gunstig kunnen zijn voor de hersenfunctie.

1. Cafeïne

Cafeïne zit voornamelijk in koffie, maar ook in sommige theeën en energiedranken. Het is wereldwijd de meest gebruikte nootropic. Cafeïne verhoogt de alertheid en wakkerheid door het stimuleren van het centraal zenuwstelsel. Het blokkeert een stofje dat adenosine heet, wat verantwoordelijk is voor een slaperig gevoel. Daarom wordt het ook aangeraden om voor het slapen geen cafeïne in te nemen.

Onderzoek toont ook aan dat cafeïne ook ontstekingsremmend is en het geheugen scherp houdt. Andere voordelen zijn een snellere reactietijd en logische redenering.

2. L-Theanine

L-theanine is een aminozuur dat in groene theebladeren te vinden is. Onderzoek toont aan dat L-theanine zeer effectief is tegen stress. Het kan je een alert en rustgevend gevoel geven. Vandaar dat het een populair drankje is voor onder andere mensen die mediteren of yoga beoefenen.

Over het algemeen is het aan te raden om één nootropic tegelijkertijd te gebruiken. Hierdoor weet je beter welke stack beter zal werken voor jou en welke je ongewenste bijwerkingen of geen resultaat geven. Echter gebruiken nootropicfanaten vaak een combinatie van L-theanine met cafeïne, omdat de effecten goed samengaan.

Synthetische nootropics

Niet alle nootropics zijn plant-based of natuurlijk. Er zijn farmaceutische samenstellingen die steeds populairder worden onder het mom van “smart drugs”. Een paar voorbeelden van deze synthetische nootropics zijn bijvoorbeeld racetam, aniracetam, piracetam en modafinil. Deze pillen zijn niet oorspronkelijk bedoeld als nootropic of casual gebruik, zoals langer kunnen werken of studeren. Jammer genoeg worden ze wel hiervoor gebruikt.

Deze pillen zijn alleen te verkrijgen op doktersrecept. Als ze ergens aangeboden worden op het internet raden wij het ten sterkste af om deze aan te schaffen en te gebruiken. Er zijn genoeg effectieve, natuurlijke nootropics met geen tot weinig bijwerkingen.

Wanneer en hoe gebruik ik nootropics?

Voordat je begint met het innemen van nootropics, raden wij je aan om onderzoek te doen naar wat de bijwerkingen zijn en eventueel ook hoe het samengaat met medicijnen die je inneemt. Ook raden wij je aan de huisarts te raadplegen. Nootropics kunnen bijwerkingen hebben of het effect van jouw reguliere medicatie tegengaan.

Neem de tijd om je goed in te lezen. Er is genoeg research gedaan naar de nootropics. De nootropics die wij hierboven beschreven zijn al vaker onderzocht. Echter komen er nu nootropics op de markt met ingrediënten die nog niet extensief getest zijn. Wat voor de een werkt, zal niet werken voor de ander. Daarom is het uiterst belangrijk dat je research doet voordat je iets koopt.

De nootropics die we in dit artikel beschrijven zijn veilig. Houd je wel aan de aangeraden dosering. Dat betekent niet dat ze bij overmatig gebruik geen bijwerkingen hebben. Zelfs met koffie dien je voorzichtig te zijn. Wij raden je aan te allen tijde te letten op de doseringen die je inneemt.

Denk eraan dat nootropics slechts supplementen zijn. Ze kunnen gunstig zijn voor gezondere hersenen, maar zijn geen vervanging van een gezonde lifestyle of dieet. Geen nootropic zal je veel goeds doen als je slecht eet, slecht slaapt of nauwelijks beweegt. Wij kaarten deze verschillende onderwerpen aan in andere artikelen op onze blog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Gerelateerde blogs