Sporten heeft een positieve invloed op je leervermogen.

Nootropica voor stress- en angstverlichting

Angst en stress kunnen invloed hebben op ons allemaal in ons persoonlijke en zakelijke leven. In de meeste gevallen vormt dit geen probleem. We hebben te maken met familieproblemen, financiële zorgen en werkstress die angst veroorzaken. Maar deze gevoelens zijn meestal gerechtvaardigd en van korte duur. Helaas zijn er momenten waarop je mogelijk langere tijd last hebt van angst, zonder dat er een omstandigheid is die zo’n reactie rechtvaardigt. Langdurige angst kan veel nadelige effecten hebben op het lichaam en de geest, zoals depressie, stemmingswisselingen en ziekte.

Als dit op dit moment jouw uitdaging is, kunnen we je helpen. Als je dit nog niet hebt geprobeerd, is een optie om je toevlucht te nemen tot farmaceutische middelen die je leven draaglijker kunnen maken. Natuurlijk keuren we medicijnen niet af, maar we geloven dat er mogelijk natuurlijke manieren zijn om de situatie te verbeteren.

Symptomen van angst

Als je al lange tijd last hebt van een overmatige hoeveelheid angst, merk je dit mogelijk niet eens op. Als mensen kunnen we gewend raken aan wat vertrouwd is, zelfs als het niet goed voor ons is. Hier zijn een paar symptomen van langdurige angst:

 • Moeite met slapen
 • Rusteloosheid
 • Overmatig piekeren
 • Onvermogen om je te concentreren
 • Vermoeidheid
 • Verhoogde hartslag en hartkloppingen
 • Prikkelbaarheid en spanning
 • Pijn op de borst en kortademigheid
 • Zweten en opvliegers
 • Trillen of beven
 • Gevoelens van angst of een dreigend onheil

Als je een van deze tekenen of symptomen ervaart, kan het zijn dat je last hebt van angst.

Achterhaal de oorzaak van je angst

Als dit jouw realiteit is, vraag je je misschien af waarom. Als iedereen die minimale niveaus van stress ervaart uiteindelijk verder kan gaan, moet er een reden zijn waarom sommige mensen dat niet kunnen. Wat de oorspronkelijke oorzaak van je angst ook was, het is geen probleem meer. Maar het kan wel een onbalans in de neurochemicaliën in je hersenen hebben veroorzaakt. Deze neurochemicaliën, ook wel neurotransmitters genoemd, zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen verschillende delen van je hersenen en je lichaam. Enkele voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, serotonine, acetylcholine, GABA, glutamaat en noradrenaline. Er zijn nog veel meer neurotransmitters, maar je kunt last hebben van overmatige angst als er een probleem is met een van de eerder genoemde neurotransmitters.

De beste nootropica voor angst

Een nootropicum is een stof die de hersen- en mentale functie op verschillende manieren kan verbeteren. In het geval van angst zijn er nootropica die effectief blijken te zijn:

1. Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri, ook wel Brahmi genoemd, is een veelgebruikte adaptogeen in de Ayurvedische geneeskunde. Het groeit in delen van Azië, Australië, Afrika en Noord-Amerika. Het wordt veel gebruikt voor het verbeteren van het geheugen, het verbeteren van de focus en helder denken. Uit onderzoeken is gebleken dat het met name effectief is bij het verhogen van het leertempo, het verbeteren van de verwerkingssnelheid van visuele informatie en als remedie tegen angst. Voor de beste resultaten wordt aanbevolen om het regelmatig in te nemen als onderdeel van je normale gezondheidsroutine.

Bacopa Monnieri supplementen kopen.

2. L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur dat meestal voorkomt in groene thee. Uit veel onderzoeken is gebleken dat deze anxiolytische stof krachtig is in het verminderen van stress en angst. In een studie kregen deelnemers dagelijks een dosis van 200 tot 400 mg gedurende maximaal 8 weken. In een andere studie werd een drank met voedingsstoffen met 200 mg L-Theanine gebruikt. Hieruit bleek dat deelnemers een aanzienlijke verbetering van stress- en angstniveaus ervoeren binnen één uur na consumptie van de drank. Na drie uur hadden deelnemers lagere niveaus van cortisol in hun speeksel. Als je leven buitengewoon hectisch is, kan een dagelijks regime van een L-Theanine-supplement gunstig zijn.

L-Theanine supplementen kopen.

3. Gotu Kola

Gotu Kola is een adaptogeen kruid met veel gezondheidsvoordelen dat oorspronkelijk werd gebruikt in China, India en Indonesië. De voordelen variëren van het genezen van wonden en huidaandoeningen tot het verbeteren van cognitieve functies. Hier in het Westen hebben we ontdekt dat Gotu Kola effectief is bij slaapstoornissen, depressie en angst. Als je het regelmatig inneemt, kan deze nootropica je kalmer, meer uitgerust en productiever maken, zonder angst.

Gotu Kola supplementen kopen.

4. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een adaptogeen kruid dat niet alleen stress vermindert, maar ook je prestaties kan verbeteren wanneer je onder stress staat. Het is bewezen dat het zelfs de effecten van stress op je lichaam en geest vermindert, waaronder stemmingswisselingen, verwarring, depressie en woede.

Rhodiola Rosea supplementen kopen.

5. Vitamines B6, B9 en B12

De B-vitaminen zijn essentieel voor je lichamelijke en intellectuele gezondheid. Uit een review van veertien studies bleek dat de B-vitaminen in combinatie met vitamine C en zink effectief de waargenomen stress en cortisol (het stresshormoon) niveaus in het speeksel van de deelnemers verminderden.

Vitamines B supplementen kopen.

6. GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een remmende neurotransmitter die de werking van excitatoire neurotransmitters in de hersenen tegengaat, met name de werking van glutamaat. GABA reguleert angst bij een dagelijkse dosering van 250 tot 500 mg per dag.

GABA supplementen kopen.

7. Valeriaanwortel

Valeriaanwortel staat bekend om het induceren van slaap en lucide dromen. Je kunt het in pilvorm innemen, als alcoholische tinctuur of als thee door de verse wortel te laten trekken. Hoewel de smaak en geur iets minder aangenaam zijn, zijn de resultaten het zeker waard. Het is gemakkelijk verkrijgbaar in elke natuurvoedingswinkel of online als je op zoek bent naar een hogere concentratie. Er is veel anekdotisch bewijs dat Valeriaanwortel effectief is bij slapeloosheid, stress en angst.

Valeriaanwortel supplementen kopen.

8. Kava Kava

Kava Kava, net als Valeriaanwortel, is een slaapmiddel met anti-angst eigenschappen. Het is verkrijgbaar in dezelfde vormen als Valeriaanwortel en wordt in Hawaï gebruikt als ontspannend drankje voor sociale en familiebijeenkomsten. Het verlaagt angst en stress en verhoogt een gevoel van ontspannen welzijn bij gebruik in kleine doses.

Andere nootropica die effectief kunnen zijn bij angst zijn Ashwagandha en 5-HTP. Ashwagandha is een Ayurvedisch kruid dat wordt gebruikt bij de behandeling van depressie en angst en het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugen en focus. 5-HTP is verkrijgbaar in pilvorm bij de plaatselijke apotheek. Het is een voorloper van serotonine, de neurotransmitter die geassocieerd wordt met leren, geheugen en stemming, evenals verschillende andere fysiologische processen. 5-HTP passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en wordt meestal gebruikt bij depressie en angst. Het nadeel van 5-HTP is dat sommige gebruikers suïcidale gedachten hebben gemeld, dus het werkt heel goed voor sommigen, maar kan gevaarlijk zijn voor anderen. Laat iemand je voortgang volgen om te bepalen welk effect het op jou heeft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Gerelateerde blogs