Omega 3-vetzuren zijn een levensbehoefte. Bij het woord “vet” denk je tegenwoordig vaak aan fast food. Echter zijn er gezonde vetten die vitaal zijn voor het lichaam en de hersenen. Het is belangrijk om te reguleren welke vetten je binnen krijgt en het kan dus super effectief zijn om fast food tenten te vermijden. Bij goede vetten denken we aan vis, bijvoorbeeld haring. Behalve dat deze Nederlandse traktatie heel lekker is, is het een gezonde vervanger van bijvoorbeeld patat.
Omega 3-vetzuren tekort
Een tekort van omega 3 gaat gepaard met veel klachten. Zo kan een gebalanceerd dieet met omega 3-vetzuren depressies verkomen en andere psychische klachten, zoals geheugenverlies. Ook hart- en vaakziektes en artritis is gelinkt hiermee. Omega 3 verlaagt effectief het cholesterolgehalte en is van belang bij de stofwisseling in de hersenen. Het is vitaal voor de werking van de hersenen en ook de ontwikkeling.
In een onderzoek door de AJCN bleek dat een supplementatie van omega 3 al binnen een maand positieve effecten toont op het geheugen en andere hersenfuncties. Het is dus een zeer effectieve nootropic.
Voedsel met omega 3-vetzuren
Omega-3 rijk voedsel is vooral vette vis. Denk aan makreel, zalm, haring, sardientjes en oesters. Echter is er ook ander voedsel vol omega-3, zoals bijvoorbeeld walnoten, sojabonenen en chiazaden. Een belangrijk en zeer effectief supplement is visolie. Dit is al jaren populair bij sporters, maar heeft dus ook baat bij goede breinfunctie. Een aan te raden dosis voor een gezond lichaam en hersenfunctie is 250–500 mg omega-3 per dag.