Ongeveer 75 procent van de hersenen bestaat uit water. Uitdroging kan daardoor negatieve effecten op de hersenen hebben.

Vitamine B12

Vitamine B12 is cruciaal voor de gezondheid van je zenuwen en de productie van rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam transporteren. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen met vitamine B12 tekort, zes keer meer kans krijgen op hersenkrimp. Dit zorgt niet voor slechtere cognitieve functies, maar kan in latere fases de kans vergroten op dementie.

Het tekort aan vitamine B12 is wereldwijd. Meer dan 85% van de ouderen en volwassen mensen hebben een tekort. Helemaal bij vegetariërs, doordat ze door hun dieet minder B12 binnen krijgen. Dit komt omdat het niet consumeren van vlees ervoor kan zorgen dat ze de vitamine B12 niet goed absorberen. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken, zoals weinig maagzuur, te hoge alcohol inname, roken en uiteraard ook stress.

Vitamine B12 tekort en psychische klachten

Vitamine B12 tekort zorgt er niet alleen voor dat jij je moe voelt, maar kan ook invloed hebben op je stemming. Volgens onderzoek is de link tussen psychische problemen en een B12 tekort ook sterk. Op lange termijn kan een tekort verantwoordelijk zijn voor depressie, irratie, prikkelbaarheid, dementie én psychoses. Concentratie en geheugenproblemen ook. Je kan dus ‘safe and sound’ zeggen dat vitamine B12 supplementen uitstekende nootropics kunnen zijn, maar laat het geen vervanging zijn van een gezond dieet!

Vitamine B12 supplementen

Na het veranderen van je dieet en lifestyle, zijn supplementen de volgende stap in een beter welzijn. Echter zijn er verschillende soorten supplementen. Wij leggen je uit wat de beste vitamine B12 supplementen zijn.

Cyanocobalamine

Dit is de meest voorkomende en ook goedkoopste vorm van B12 supplementen. Het verschil is dat deze vorm van vitamine niet direct kan opgenomen in de lichaam. Vaak wordt het gebruikt voor marketing redenen en is het niet efficient. Hoewel het wel werkt in lichte vorm, raden wij dit niet aan om te kopen.

Methylcobalamine

Methylcobalamine is een geactiveerd vorm van B12. Het is direct opneembaar en geeft daarom ook direct resultaat. Dit supplement wordt vaak aangeraden tegen chronische vermoeidheid, maar helpt tegelijkertijd ook door verjaring van de hersenen te voorkomen. Dit supplement wordt ook gebruikt bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Het is in alle gezondheidswinkels en goede webshops te koop.

Een natuurlijk supplement met Vitamine B-complex en Quatrefolic Folaat. Het meest effectieve vitamine-B-complex op de markt. Quatrefolic Folaat is de actieve vorm van foliumzuur en is direct opneembaar en te gebruiken. Ook geschikt voor een veganistische leefstijl. Voor dagelijks gebruik.
MindScopic Clear Focus is een natuurlijke voedingssupplement voor de hersenen. Wetenschappelijk ontworpen voor het verbeteren van de geheugen, leerprestaties en het concentratievermogen. Met nootropic ingrediënten zoals Vitamine B12 / B3 / B5, Bacopa Monnieri, Rhodiola Rosea, L-Theanine en meer.
VithOrtho B12 Actief Formule is een voedingssupplement dat zeer gunstig is als nootropic. Met onder andere vitamine B12, B2 en B6, maar ook foliumzuur. Helpt bij het normaal psyschisch functioneren en is goed voor het geheugen. Bovendien ondersteunt het ook de werking van het immuunsysteem.
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Printen