Slaap is een belangrijk deel van je dagelijkse routine. Als je gezond leeft, ben je een derde van je leven aan het slapen. In de hedendaagse maatschappij wordt het gepromoot om weinig te slapen. Koffie drinken en een nacht niet slapen om je werk of studie af te maken, is tegenwoordig normaal. Men onderschat hoe belangrijk slaap is voor je gezondheid. Slaap is essentieel voor een gezond leven, net als eten en drinken. Voor mensen die last hebben van hersenmist of concentratie, is het belangrijk om te kijken of je wel genoeg slaapt en hoe diep je slaapt. Dit kan een van de meest effectieve lifestyle veranderingen zijn als het gaat om breinfunctie.
Wat er gebeurd tijdens het slapen
Slapen is belangrijk voor verschillende functies in je brein, bijvoorbeeld voor de communicatie tussen zenuwen in je lichaam. Het is een feit dat je hersenen en lichaam nog heel actief zijn als je slaapt. Het is niet zo – zoals veel mensen denken – dat je brein stopt met functioneren. Onderzoek toont aan dat terwijl je slaapt jouw hersenen zich eigenlijk schoonmaken. Letterlijk, want gifstoffen worden gefilterd uit je hersenen, waardoor je weer met schone hersenen wakker wordt.
Iedereen heeft slaap nodig, maar het biologische doeleinde is nog steeds een mysterie. Slaap beïnvloedt bijna elk deel van je lichaam, zoals de hersenen, het hart, longen, het immuunsysteem en meer. Onderzoek toont aan dat als je chronische slaapproblemen hebt, de kans aanzienlijk groter wordt dat je later last krijgt van een hoge bloeddruk, diabetes, vaatziekten, overgewicht of psychische klachten zoals depressie.
Pas sinds een aantal jaar begint men te snappen hoe dit complexe proces werkt, hoe slaap het lichaam en de hersenen beïnvloedt én wat je eraan kan doen om je slaap te verbeteren. Lees hieronder verder over het verbeteren van jouw slaap en het aannemen van een gezonde lifestyle.
De verschillende fasen van slaap
Er zijn twee basistypen van slaap. Eén daarvan ken je vast wel, de bekende remslaap (droomslaap) en de non-remslaap, deze heeft drie verschillende fasen. In totaal is slaap dus onder te verdelen in vier verschillende fasen. Tijdens een goede nachtrust maak je alle verschillende fasen mee.
Fase 1 (Sluimerfase, non-remslaap): Deze fase is de transitie van wakker zijn en in slaap vallen. Gedurende deze fase (die enkele minuten duurt) gaat je hart rustiger kloppen. Daarnaast ga je langzaam en dieper ademhalen en wordt je oogbeweging trager. De hersenactiviteit neemt langzaam af.
Fase 2 (Lichte slaap, non-remslaap): Is een fase van lichte slaap, vóór de diepe slaap. Je hartritme wordt langzamer, samen met je ademhaling. De spieren ontspanning zich. Je lichaamstemperatuur wordt lager en je ogen stoppen met bewegen. De hersengolven vertragen, maar in plaats daarvan vindt er elektrische activiteit plaats. In deze fase kan je nog makkelijk gewekt worden. Dit is de meest voorkomende fase van slaap.
Fase 3 (Diepe slaap, non-remslaap): Deze fase van slaap is nodig voor een voldaan gevoel na het slapen en voor fysiek herstel. Het is een diepe slaap dat vooral voorkomt in de eerste helft van je nachtrust. Je hartritme en ademhaling worden het laagst gedurende deze fase. Je spieren zijn geheel ontspannen en de hersengolven worden nog trager. Het is moeilijk om wakker te worden uit deze fase.
Fase 4 (Droomslaap, remslaap): Droomslaap komt voor in de eerste 90 minuten na het in slaap vallen. De ogen bewegen in deze slaap snel heen-en-weer, ook wel REM (Rapid Eye Movement) genoemd. De hersenactiviteit is in deze fase hoger, bijna zoals het wakker zijn. Het dromen gebeurt voornamelijk in deze fase, echter kunnen ze ook in andere fasen voorkomen. Je armen en benen worden tijdelijk verlamd, waardoor je niet beweegt tijdens het dromen. In de droomslaapfase wordt informatie verwerkt, samen met de geheugenfuncties. Het is dus een belangrijke fase voor psychisch herstel. Bij volwassenen is ongeveer 15% van de droomslaap voldoende.
Tips voor beter slapen
Zoals we eerder aangaven is een goede nachtrust uiterst belangrijk voor de hersenen. Daarom suggereren wij om niet gelijk te beginnen met supplementen, maar eerst een gezonde lifestyle aan te nemen. Dit kan op verschillende manieren. Bekijk de tips hieronder.
- Zoek een vast nachtritme.
Het is belangrijk voor je biologische klok om elke dag rond dezelfde tijd te slapen en wakker te worden. In het begin kan het moeilijk zijn om dat aan te passen, maar na een week voel je dat je automatisch moe wordt rond de tijd dat je hoort te slapen. - Beweeg meer.
Sport is uiterst effectief voor een goede nachtrust. Als je lichaam zodanig moe is, zal het makkelijker zijn om in slaap te vallen. Wij raden je aan minstens 30 minuten per dag te sporten, maar niet te laat (voor het slapengaan). - Vermijd cafeïne en alcohol.
Probeer in de avond geen koffie te drinken. Wil je toch graag een warm drankje, dan is cafeïnevrije thee zoals Rooibos of Kamille thee perfect. Ook alcohol voor het slapengaan wordt sterk afgeraden. - Verminder stress.
Het klinkt misschien vreemd, want stress overkomt je. Echter kan je stress vermijden met behulp van kalmerende activiteiten, zoals een bad nemen of douchen. Een boek lezen doet ook wonderen. Wij raden je ook aan om de telefoon en laptop weg te leggen voor het slapen. - Lig niet wakker.
Als je al weet dat je niet in slaap kan vallen, lig dan niet wakker op bed. Jouw bed is puur voor nachtrust. Dus als je nog energie hebt, kan je dit het beste kwijtraken door middel van rustgevende activiteiten.
Tot slot
Slaap is een populair wetenschappelijk en fascinerend onderwerp. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek naar gedaan, aangezien het zo veel positieve invloed heeft op de hersenen en lichaam. Het is een belangrijk deel van een gezond leven. Als je into brainhacking en nootropics bent, is dit het meest effectieve wapen voor een goede hersenfunctie.
Slaap je al goed? Dan kan je verder met andere lifestyle veranderingen én eventueel ook supplementen. Op onze website vind je alle informatie over verschillende, effectieve supplementen en de daarnaast benodigde veranderingen in je lifestyle. Kijk gerust rond en mocht je vragen hebben, plaats het dan als comment hieronder.