Informatie kan door je hersenen reizen met een snelheid van ongeveer 400 km per uur.

Hoe zonlicht hersenfunctie stimuleert en de gemoedstoestand verbetert

Zonlicht is een onmisbaar element in ons leven. Het helpt ons om te bruinen en onze huid te verzorgen. Daarnaast is zonlicht essentieel voor de gezondheid van onze hersenen en onze gemoedstoestand. In dit artikel zullen we bespreken waarom zonlicht zo belangrijk is voor ons en hoe het ons kan helpen om ons beter te voelen.

De voordelen van zonlicht voor de gezondheid van de hersenen

Zonlicht is van vitaal belang voor de gezondheid van onze hersenen. Het helpt ons lichaam om vitamine D aan te maken, wat essentieel is voor de gezondheid van onze hersenen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor ons gevoel van welzijn, zoals serotonine. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot depressie, angst en stemmingsstoornissen.

Mensen met een laag vitamine D-gehalte hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van depressie en andere psychische aandoeningen. Dit onthulde een studie in het Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Daarnaast verbetert zonlicht onze cognitieve functies, zoals ons geheugen en ons vermogen om te leren en te begrijpen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht beter presteren bij cognitieve taken dan degenen die dat niet doen.

Een studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat kinderen die meer tijd buiten doorbrengen, beter presteren bij cognitieve taken en beter scoren op standaardtesten. Bovendien ontdekten ze dat zonlicht de hersenen van kinderen versterkt en bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe zenuwcellen.

Met de kortingscode NootropicNL ontvang je 15% op alle natuurlijke supplementen voor concentratie, een betere stemming of energie.

Zonlicht en de gemoedstoestand

Zonlicht kan ook helpen bij het verbeteren van onze gemoedstoestand. We voelen ons energieker en meer alert. Zonlicht vermindert stress- en angstgevoelens. Dit komt omdat zonlicht de productie van serotonine in ons lichaam verhoogt, wat ons gevoel van welzijn en geluk verhoogt.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders wees uit dat door het ontvangen van voldoende zonlicht in de ochtend angstsymptomen bij mensen met een paniekstoornis worden verminderd.

Daarnaast kan zonlicht ook helpen bij het verminderen van seizoensgebonden affectieve stoornissen (SAD). Dit is een vorm van depressie die optreedt tijdens de wintermaanden wanneer er minder daglicht is. Door jezelf bloot te stellen aan zonlicht, kun je de symptomen van SAD verminderen en jezelf beter voelen.

Een studie gepubliceerd in de American Journal of Psychiatry onthulde dat lichttherapie (zonlicht) effectief was bij het behandelen van SAD. Door patiënten dagelijks bloot te stellen aan fel licht, verbeterden hun symptomen aanzienlijk.

Hoe kun je meer zonlicht krijgen?

Nu we weten hoe belangrijk zonlicht is voor onze hersenen en onze gemoedstoestand, is het belangrijk om te weten hoe we meer zonlicht krijgen. Hier zijn enkele tips:

 1. Breng tijd buiten door
  De meest voor de hand liggende manier om meer zonlicht te krijgen is door buiten te zijn. Probeer minstens 30 minuten per dag buiten door te brengen. Bij voorkeur in de ochtend wanneer de zon het felst is.
 2. Maak gebruik van natuurlijk licht
  Als je binnen werkt of leeft, zorg er dan voor dat je jezelf blootstelt aan zoveel mogelijk natuurlijk licht. Houd ramen open en maak gebruik van daglichtlampen om het gebrek aan natuurlijk licht te compenseren.
 3. Draag lichte kleding
  Donkere kleding absorbeert meer warmte en kan ervoor zorgen dat je het sneller warm hebt. Daardoor ben je minder snel geneigd om naar buiten te gaan. Draag in plaats daarvan lichte kleding die de zonnestralen doorlaat.
 4. Maak een wandeling
  Maak van een wandeling een dagelijkse gewoonte. Het is een geweldige manier om meer zonlicht te krijgen en om te bewegen.

Conclusie

Zonlicht is een belangrijk element voor onze gezondheid en welzijn. We voelen ons beter. Onze cognitieve functies verbeteren en zonlicht beschermt ons tegen psychische aandoeningen zoals depressie en angst. Door regelmatig buiten te zijn en te profiteren van natuurlijk licht, kunnen we ons lichaam voorzien van de essentiële vitamine D die het nodig heeft om goed te functioneren. Vergeet dus niet om voldoende tijd in de zon door te brengen. Geniet zoveel mogelijk van de voordelen van dit natuurlijke element.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Gerelateerde blogs